DANI 1074 | 01.12.2019.

Kenan Ćosić

Piše: Kenan Ćosić

Zdravlje košta, ali je preskupo

sivo i opasno

Zašto lijekove cekerima prenosimo preko Drine?

Zdravlje košta, ali je preskupo

Ljudi kupuju tamo gdje je jeftinije, a u BiH bi lijekovi mogli pojeftiniti kad bi država uradila nešto sa PDV-om, već od prvog, na registraciju, pa dalje u lancu. Osim toga, valjalo bi se zamisliti i nad kvalitetom onog što tržište nudi

Tržište u Bosni i Hercegovini istinski je magnet za robu svake vrste sumnjivog kvaliteta. Međutim, za građane možda i najopasnije jeste tržište lijekova. Sumnjiva trgovina ili bolje rečeno šverc medikamentima u punom je cvatu godinama unazad, pa tako, osim sumnjive kvalitete, građani Bosne i Hercegovine prijeko potrebne lijekove plaćaju desetinama, pa i stotinama puta skuplje nego što su oni tik preko Drine - u Srbiji. Za neke nije potrebno preći čak ni Drinu da bi novčanik ostao deblji. Dovoljno je preći entitetsku granicu i zakoračiti u Republiku Srpsku.
Znatno više cijene lijekova u BiH iz državne Agencije za lijekove godinama pravdaju brojnim razlozima. Od PDV-a do politike.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.