DANI 1074 | 01.12.2019.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Otoci kćeri Pacifika

putopis

Svijet na mom dlanu: Kraljevina Tonga

Otoci kćeri Pacifika

Mora da se to dešavalo baš na ovom pješčanom žalu ispred mog skromnog turističkog bungalova u noći kao što je ova. Ovo je sedma uzastopna noć kako sjedim na drvenom stepeniku osluškujući ponoćne šumove i očekujući da se dogodi čudo iz prastarih otočkih legendi. Dok se puni mjesec ogleda u mirnoj morskoj površini, očekujem da se, poput snoviđenja, zapjenuša voda i iz morskih dubina u obličju djevojaka neobičnog stasa i ljepote pojave kćeri Pacifika. To se već jednom davno dogodilo, kažu predanja, zašto ne bi i ove noći dok strpljivo iščekujem čudo?!

Koliko puta sam od 1969. godine preživljavao ovu nestvarnu scenu. To samo zna dragi Bog. Pisao sam prvu knjigu Sve misterije svijeta i u njoj poglavlje Tajne morskog dna o neobičnim legendama, koje se ispredaju na pacifičkim otocima razbacanim na tromeđi Mikronezije, Melanezije i otvorenog okeana. Tamo, na najjužnijem i možda najljepšem otoku Tangatapu još i danas živi zanimljiva legenda koja pripovijeda o neobičnim zlatnim ljudima što su se u praskozorje jednog jutra u “vatrenim kuglama dovezli s neba i nestali u okeanu”. Danima je nakon toga more izbacivalo mrtvu ribu, a voda je izgubila svoj azurni sjaj, postala mrka i muljevita.
Siroti otočani su se tada molili bogovima da ih poštede od zle sudbine, da im vrate boju mora i da ožive mrtvu ribu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.