DANI 1074 | 01.12.2019.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Pancir, gas i rafinerija u zamjenu za NATO

poruke ili pouke

Balkan, posebna ćelija na velikoj šahovskoj ploči

Pancir, gas i rafinerija u zamjenu za NATO

Srbija će dobiti Pancir, ali i gas budući se Turski tok kroz Vojvodinu završava, Hrvatska u savezu sa Rusijom ima svoje interese, dok Bosni i Hercegovini ostaje posrnula rafinerija i izdvojeno mišljenje

Taman kad je svako iole normalan u ovoj državi pomislio kako ne može gore od Macronove izjave o Bosni i Hercegovini kao tempiranoj bombi, stigla je vijest iz Bruxellesa o tome kako će novi izvjestilac za Kosovo Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope biti niko drugi do Rus Aleksej Vladimirovič Kondratijev, sve uz podršku susjedne nam Hrvatske. Da se ne lažemo, podrška je stigla i sa istoka, jer je Kondratijev u Beogradu marta ove godine Kosovo nazvao “srcem Srbije”.
Ipak, da crni niz vijesti ne bude potpuno crn, trebamo zahvaliti rezultatima glasanja po kojima je od Kondratijeva bolji bio njegov njemački kolega Peter Beyer. No, anti-NATO kampanja i hrvatsko koketiranje s Rusima nastavili su se i u narednim danima.

Hrvatska je spona

A koga je to podržala Hrvatska?
Prema podacima iz Kondratijeve biografije, radi se o obavještajcu, odnosno pukovniku pri vojnoj obavještajnoj službi poznatijoj kao GRU. Podrškom koju je dobio od generalne sekretarke Vijeća Evrope Marije Pejčinović-Burić bavila se i Radio-televizija Kosova.
“Vijeće Evrope je organizacija evropskih država, osnovana radi postizanja većeg jedinstva među državama članicama na temelju njihovih zajedničkih tradicija i političkih sloboda.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.