DANI 1074 | 01.12.2019.

Daniel Omeragić

Piše: Daniel Omeragić

NATO neće izdati Sjevernu Makedoniju

poruke ili pouke

(Ne)ispunjena obećanja

NATO neće izdati Sjevernu Makedoniju

Tračak svjetlosti u tmurnim danima koji su se nadvili nad Skopljem poslije evropske odbijenice unio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, rekavši makedonskom premijeru Zoranu Zaevu da će ta zemlja uskoro postati 30. članica Sjevernoatlantskog saveza

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev sredinom novembra je na stranačkoj tribini SDSM-a u Velesu najavio da će njegova zemlja u januaru 2020. postati članica NATO-a. On je rekao da će i Španija i Francuska uskoro ratifikovati pristupni protokol.
“Španija će veoma brzo formirati vladu i ratifikovaće protokol za NATO, što očekujemo. Krajem novembra Francuska će ga ratifikovati u Parlamentu, jer je Senat to već uradio. Tako će sve zemlje NATO-a ratifikovati protokol”, kazao je Zaev, koji je prenio učesnicima tribine ono što mu je rekao nekoliko dana ranije španski premijer Pedro Sánchez.
Tračak svjetlosti u tmurnim danima koji su se nadvili nad Skopljem poslije evropske odbijenice unio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.