DANI 1074 | 01.12.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Naučni rezultati moraju se dijeliti

moderna vremena

Bill Gates na Bloombergovom New economy forumu u Pekingu

Naučni rezultati moraju se dijeliti

Jedna od tema koje je suosnivač Microsofta Bill Gates komentarisao na Bloombergovom New economy forumu bile su sve češće glasine o utrci u naoružanju između Kine i SAD-a na polju vještačke inteligencije.
“Ne mogu shvatiti kako bi razdvajanje ili ograničavanje naučnih istraživanja uopće funkcioniralo”, izjavio je Gates.
Na konferenciji koja je održana u Pekingu Gates je rekao da “ne možete nositi poruke koje ističu da ne smijete nekome nešto dati jer mu je baka bila Kineskinja”.
Dugo su SAD imale koristi od otvorenog dijeljenja rezultata naučnih istraživanja, što i dalje predstavlja ogromnu prednost, posebno na polju vještačke inteligencije. Gates navodi da će ko god bude imao otvoren sistem, biti u ogromnoj prednosti.
Gates smatra da treba “potpuno ignorirati sve koji pokušavaju zatvoriti svoje sisteme” i da “za takav pristup ne postoji alternativa”.
Tokom konferencije našao je vremena i za posjetu Microsoftovom istraživačkom centru u Pekingu, koji se bavi vještačkom inteligencijom.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.