DANI 1074 | 01.12.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

AI predviđa napade

moderna vremena

Olakšati život epileptičarima

AI predviđa napade

Istraživači sa Univerziteta Louisiana u Lafayetteu razvili su sistem umjetne inteligencije koji može predvidjeti epileptične napade sat prije nego što se pojave. Ljude koji pate od epilepsije ovaj sistem će, prenose specijalizovani portali, upozoriti da je napad neizbježan i omogućiti im da uzmu lijekove, te upozoriti njihove prijatelje ili medicinskog radnika.
Stopa tačnosti tokom istraživanja iznosila je 99,6 posto na osnovu rezultata elektroencefalograma ili EEG testova koji su pratili moždane signale 22 pacijenta u dječijoj bolnici u Bostonu. Epileptični napadi se trenutno mogu predvidjeti EEG testovima koji se provode u bolnicama ili drugim medicinskim okruženjima, a zatim prediktivnim modeliranjem, procesom koji se oslanja na statistiku.
Tehnologija umjetne inteligencije razvijena na Univerzitetu Louisiana oslanja se istovremeno na EEG testove i prediktivno modeliranje, što rezultira ranijom i preciznijom detekcijom. Tim koji je razvio taj sistem vodili su doktori Magdy Bayoumi i Hisham Daoud, istraživači sa Univerzitetskog odjela za elektrotehniku ​​i računarsko inžinjerstvo.
Bayoumi je rekao da je naredni korak razvoj načina da se sistem približi ljudima koji imaju epilepsiju.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.