DANI 1074 | 01.12.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Šta će Kini 6G?

moderna vremena

Ni 5G mreže nisu odmakle predaleko, a već kreću naredna istraživanja

Šta će Kini 6G?

Kina je u trenutku dok se još ne zna kad će 5G mreža biti dostupna širom svijeta već najavila planove za razvoj 6G tehnologija. Kinesko ministarstvo nauke i tehnologije odredilo je dva tima za razvoj 6G mreže. Prvi povezuje nekoliko vladinih agencija, a drugi 37 stručnjaka sa raznih univerziteta, istraživačkih centara i korporacija.
Na prvom sastanku posvećenom razvoju 6G mreže potpredsjednik kineske vlade Vang Xi primijetio je, prenose agencije, da trenutno globalno znanje ostaje u istraživačkoj fazi i da tačan put do 6G mreže još nije jasan, ali analitičari procjenjuju da je Peking odlučan da pobijedi u utrci za dominacijom u bežičnoj tehnologiji.
Direktor Huaweija, kompanije koja je jedan od svjetskih lidera u razvoju 5G mreža, Ren Zhengfei potvrdio je da se već odavno radi na razvoju 6G mreže, ali da će ova tehnologija stići tek za deset godina. Kineske kompanije bile su u intenzivnoj utrci sa Amerikancima i Južnokorejcima tokom razvoja 5G mreže koja će omogućiti brži internet, naprednije pametne telefone i bolje tehnološke usluge. Rezultat te utrke je sve više svjetskih ugovora za Huawei i sve žešći pritisci iz SAD-a, posebno na vojne saveznike, da poslove postavljanja 5G mreža ne daju Kinezima.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.