DANI 1074 | 01.12.2019.

Alema Pendek

Piše: Alema Pendek

Nafte ima, ali koliko i gdje?

koncesije

Istraživanje koje bi trebalo ući u vrlo ozbiljnu fazu

Nafte ima, ali koliko i gdje?

Vlada Federacije BiH pokreće nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u četiri bloka, odnosno na području Orašja, Odžaka, Tuzlanskog kantona, te Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona

Otkrili smo nalazište nafte koje, kako se procjenjuje, sadrži oko 53 milijarde barela nafte, saopćili su nedavno zvaničnici Irana, čime se ova zemlja smjestila na četvrto mjesto po bogatstvu naftom odmah iza Venecuele, Saudijske Arabije i Kanade. Čitajući ovakve vijesti, ne možemo a da ne pomislimo kako bi i za našu državu, prije svega za njenu ekonomiju, ali i za njene građane, dobro bilo kad bi se nalazište sa pokojim barelom nafte našlo i ispod ove naše zemlje.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da nafte u FBiH ima, ali bez detaljnijeg istraživanja ne znamo gdje i koliko. Stoga je Vlada FBiH pokrenula aktivnosti u cilju provođenja istraživanja koje će pokazati ima li zaista crnog zlata i u Bosni i Hercegovini. Tako je 13. novembra Vlada FBiH donijela odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

Razvojni projekt

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina bit će provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.