DANI 1074 | 01.12.2019.

Razgovarao: Saša Rukavina

Piše: Razgovarao: Saša Rukavina

Izabrali smo naprijed, izabraćemo i sigurnost

Intervju dana

Zoran Zaev, premijer Republike Sjeverne Makedonije

Izabrali smo naprijed, izabraćemo i sigurnost

Mini Schengen je potreban nama kao državama da si olakšamo, da unaprijedimo regionalnu saradnju, ali zamjena za eurointegracije nikako ne može biti. Evropske integracije nemaju alternativu, kaže bivši optimista koji je zbog odbijanja EU da otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom reterirao u blagog optimistu i vjeruje da su, kako kaže, ovo rijetka vremena za Balkan s političkim rukovodstvima država koja se zalažu za svoje, ali i za susjede i zemlje u regionu, te neponovljiva historijska vremena da bi region izašao iz tamnog tunela

DANI: Mogu li početi jednim ličnim pitanjem: Kako ste se osjećali kad ste nakon odluke Vijeća EU zatražili da se raspišu izbori u Sjevernoj Makedoniji? Vjerujete li da je ta vrsta provjere na koju stavljate svoju Vladu adekvatan odgovor na odluku da EU ne odredi datum pregovora sa Vašom zemljom i Albanijom?

ZAEV: Kao država, napravili smo sve potrebne reforme, a ugovorima s Bugarskom i Grčkom zatvorili smo sva bilateralna pitanja sa susjedima i to kroz jedan rijetki primjer iskrenih prijateljstava i funkcionalne diplomatije, s politikama pronalaska rješenja, a ne pravljenja problema, kao živu evropsku vrijednost. U situaciji u kojoj smo se našli, kada nam za postignuto nije uzvraćeno s dobivanjem datuma za početak pregovora, apsolutno logični korak je bio da se mandat vrati građanima koji se na izborima trebaju izjasniti o perspektivama države. Ja znam da su građani Republike Sjeverne Makedonije u velikoj većini proevropski orijentisani. Ali ispravno je i fer da nakon jedne ovakve neočekivane situacije, nedonošenja odluke od EU, o kojoj su se i same evropske institucije i zemlje članice izjasnile da je historijska greška, damo šansu da građani kažu svoje. A osjećao sam se, isto kao i oni, vrlo razočarano. Za nas Evropa znači vrijednost, znači dosljednost, znači principijelnost, profesionalnost, poštenje, znači održavanje riječi. I ne samo za nas već, vjerujem da ćete se složiti, i za sve građane država zapadnog Balkana, čiji su strateški cilj, kao i naš, evropske perspektive.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.