DANI 1074 | 01.12.2019.

Sanela Karaica

Piše: Sanela Karaica

Nije sve u netu, ima ipak i bruta

gaudeamus igitur

Integracija Univerziteta ili naopako shvaćena Bolonja

Nije sve u netu, ima ipak i bruta

Ima tu i politike i sujeta, ali ključni problem ipak su pare: integracija je sve uvela u trezor, fakulteti su osuđeni na budžet, profesori na fiksne plate, pa uz sve ostale probleme, sad više nemaju ni motiv da se nešto pretrgnu radeći. Što na kraju plate studenti koji, čini se, presporo dižu svoj glas

Studenti Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta, te Fakulteta zdravstvenih studija od kraja oktobra nemaju nastavu na predmetima koje im predaju nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Odluku o hitnoj privremenoj obustavi nastave na svim ciklusima studija i svim fakultetima Grupacije medicinskih nauka donijelo je Naučno-nastavničko vijeće Medicinskog fakulteta, a rješenje se ne nazire.
Na Medicini smatraju da moraju biti dodatno plaćeni za nastavu koju izvode njihovi profesori i da nije pravdeno da ti profesori imaju višestruke norme, a primaju iste plaće kao profesori sa drugih fakulteta sa mnogo manjim obimom posla. Također, navode da oko 900 studenata sa drugih fakulteta koristi resurse Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu bez bilo kakve naknade.

Pravi razlog

“Nikad do sada nabrojani fakulteti nisu uložili ni marku u održavanje i razvoj prostora i opreme koju njihovi studenti koriste, nego je to morao Medicinski fakultet iz vlastitih sredstava, ali su plaćali sitan novac da bi profesori i asistenti imali barem minimalnu naknadu za povećan obim rada. Čak i ovo je bilo prihvatljivo sve do ove godine. Medicinski fakultet je sam zarađivao na tržištu barem jednaku količinu novca onoj koji mu je dodjeljivana iz budžeta Kantona, pa je iz tih sredstava krpio rupe i plaćao povećane troškove, naknade profesorima i razvoj.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.