DANI 1074 | 01.12.2019.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Uvoz raste, dok izvoz pada

Od kraja rata do danas Bosna i Hercegovina je usvojila niz najblaže rečeno nerazumnih zakona iz oblasti vanjske trgovine, čime je u potpunosti otvorila svoje tržište kompanijama iz zemalja koje su aktivno trgovale dok je kod nas bjesnio rat. Nakon rata bh. kompanije nisu imale niti kapitala niti vremena da se uhvate ukoštac sa konkurencijom iz inostranstva, što se naravno odrazilo na cjelokupnu ovdašnju ekonomiju koja se nije - evo do danas - uspjela oporaviti.
Tome u prilog svjedoče brojni statistički pokazatelji iz godine u godinu, iz dana u dan, a posljednji u nizu je podatak Agencije za statistiku BiH koji kaže da je u periodu januar - oktobar 2019. godine izvoz iz BiH iznosio devet milijardi i 677 miliona KM, što je za 2,4 posto manje nego u istom razdoblju 2018. godine, dok je uvoz iznosio 16 milijardi i 332 miliona KM, što je za 1,2 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Veoma jasno, izvoz nam pada, dok uvoz raste.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.