DANI 1074 | 01.12.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Strip se vratio!

čitaj ako slova znaš

Četvrti Mostarski strip-vikend

Strip se vratio!

Mi smo ti koji smo odrasli i naučili čitati sa stripovima, dok je mlađa ekipa ipak mnogo više okrenuta ekspresnijim vidovima komunikacije zasnovanim na videu. Definitivno se, međutim, sve više mlađih interesuje za strip i kao konzumenti, ali, također, i kao kreatori, priča za Dane Alen Jehja

U oktobru je u Mostaru održan četvrti Mostarski strip-vikend. Organizatori iz Udruženja ljubitelja stripa Mostrip imaju iza sebe nekoliko uspješnih projekata i veliki broj radionica za mlade. Svojim radom su uspjeli skrenuti pažnju na strip-umjetnost i postati respektabilno udruženje koje promoviše ovaj vid izražavanja.
Kao kruna tog rada došao je strip-vikend koji se već upisao na mapu iznimno važnih regionalnih događaja za strip-umjetnost. To najbolje pokazuje lista gostiju ovogodišnjeg festivala, a činili su je Milorad Vicanović Maza, Enis Čišić, Dražen Kovačević, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Kenan Halilović, Armin Ozdić, Jovan Ukropina, Milan Jovanović, Sibin Slavković, Marco Mastrazzo, Alessandro Bocci, Giuseppe Candita, Roberto Diso, Gianni Sedioli, Giancarlo Marzano, Lana Šator i Luka Cakić.

Dugo kuhanje

Alen Jehja iz Udruženja Mostrip za Dane kaže da se dugo kuhala ideja o realizaciji strip-festivala u Mostaru.
“Da budem iskren, pošto smo dugo vremena išli na neke druge festivale, oduvijek smo željeli da i mi pokrenemo festival, ali smo bili skeptični kako sve to izvesti, prvenstveno financijski.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.