DANI 1074 | 01.12.2019.

Edin Salčinović

Piše: Edin Salčinović

Inteligentne i osjetljive sada glume hologrami

cirkus

Voli li tužni pajac virtuelne partnere?

Inteligentne i osjetljive sada glume hologrami

Nekada omiljena zabava, cirkus se danas drži na marginama zabavljačke industrije. Počelo je u Rimu, trkama konja, borbama bikova, vojnim paradama i borbama gladijatora. U 18. stoljeću moderni cirkus, u kojem su popularni akrobati, umjetnici na trapezu, krotitelji životinja, klovnovi..., utemeljuje Philip Astley. Danas imamo prve cirkuse koji koriste holograme

Plaut je duhovit, ali cirkus mi je draži. Govorio je tako neki pošten građanin Rima, slobodni obrtnik i uzoran muž, ne sluteći da ćemo upravo zbog njega biti ubijeđeni kako je Rimljanima najvažnije bilo imati hljeba i igara. To panem et circenses našem poštenom građaninu, slobodnom obrtniku i uzornom mužu, previše se ne sviđa, nema jasan odnos prema tim riječima, ne vidi zbog čega bi trebale biti bitne, mnogo je važnijih stvari u životu, mada će ih se naći mnogo koji će reći da od hljeba nije, ali kad cehovi dobro stoje, za hljeb se ne treba brinuti. A cirkus nije svaki dan. To što čovjek u ovom užurbanom vremenu uz sve obaveze može ponekad gledati konjske trke, zasopljene lovce kako progone oznojene divlje zvijeri, veličanstvene borbe s bikovima i vojnike kako defiliraju, nije stvar na koju se treba pljunuti u ime viših ideala. A onda nenadmašive borbe gladijatora. Palac gore, palac dolje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.