DANI 1074 | 01.12.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Usporen ekonomski rast, šanse ne koristimo

BIZNIS VIJESTI

Izvještaji MMF-a i Vijeća ministara

Usporen ekonomski rast, šanse ne koristimo

Vijeće ministara BiH početkom novembra razmotrilo je kretanje makroekonomskih pokazatelja za prvo polugodište 2019., po kojim je BiH imala ekonomski rast od 2,3 posto, što je niže u odnosu na 2018. zbog, cijeni se, slabljenja ekonomskih kretanja u okruženju, prvenstveno zemljama EU. Nastavljen je rast broja zaposlenih, kojih je u junu bilo 815.700, a prikupljena je 9,1 milijarda javnih prihoda, što je za 4,7 posto više u odnosu na isti period 2018.
Gotovo istovremeno je i MMF objavio svoj najnoviji izvještaj o ekonomskim kretanjima u regiji Podizanje rasta na zapadnom Balkanu: Uloga globalnih lanaca vrijednosti (GVCi izvoza usluga), u kojem se konstatuje da regija nije u potpunosti iskoristila IT sektor koji je ocijenjen kao šansa i pokretač rasta. U analizi navode da bi se izvoz mogao povećati jačom integracijom sa globalnim lancima vrijednosti i proširivanjem usluga, te da "postoji značajan prostor za rast turizma i neiskorišteni potencijal u izvozu poslovnih i informacionih tehnologija koji povećavaju otvorenost, povezanost i radne vještine".
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.