DANI 1073 | 01.11.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Kako je BiH postala država ljudskih prava

zavnobih 2.0

Potisnuto iz pamćenja II zasjedanje ZAVNOBiH-a

Kako je BiH postala država ljudskih prava

Simbolički i hronološki, Mrkonjić-Grad novembra 1943. možda jeste važniji od Sanskog Mosta juna i jula 1944, ali glavne odluke koje su od BiH napravile državu sa parlamentom i vladom, smjestile je u jugoslovensku federaciju, a njene građane učinile jednakim, ravnopravnim i slobodnim, donesene su na II zasjedanju. Dani ponovo objavljuju dva najvažnija dokumenta usvojena, nije nevažno reći jednoglasno, na tom zasjedanju. Zašto su najvažniji, objašnjava narodni heroj, jedan od osnivača i urednika Oslobođenja Rodoljub Čolaković u tekstu Velika povelja naroda Bosne i Hercegovine, objavljenom u Oslobođenju broj 8. jula 1944.

Među odlukama koje je Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine prihvatilo da na svom Drugom zasjedanju, posebno mjesto zauzima deklaracija Vijeća o pravima građana Bosne i Hercegovine. To je dokument od istorijskog značaja za njene narode u kome su oni slobodno napisali svoja osnovna i neotuđiva prava. Ta deklaracija, prožeta duhom slobodarstva i čovječnosti, jeste plod nadčovječanske borbe naroda Bosne i Hercegovine, koju oni zajedno s ostalim narodima Jugoslavije vode već gotovo tri godine.
Ona je, bez ikakvog pretjerivanja, pisana krvlju prolivenom za to da bi sinovi i kćeri naše domovine mogli živjeti u bratskoj ravnopravnosti i slobodi, da bi prirodna bogatstva naše zemlje bila izvor našeg blagostanja, a ne bogaćenja tuđina, da bi u najzabitniji kutak naše zemlje doprla civilizacija i kultura, da bi naše majke mogle rađati bez straha da će im djeca opet biti topovsko meso, već s radosnim saznanjem da rađaju ljude koji će svojim stvaralačkim radom u miru učiniti svoj život još ljepšim i radosnijim.

Nije (bilo) uzalud

Borba naroda Jugoslavije protiv fašističkog okupatora bila je istovremeno borba protiv domaćih izdajnika koji su se stavili u njegovu službu u cilju izazivanja bratoubilačkog rata u našoj zemlji za račun zajedničkog neprijatelja naše nacionalne nezavisnosti i budućnosti. Iza tih izdajničkih oružanih formacija stajale su iste one reakcionarne snage koje su u doaprilskoj Jugoslaviji vladali protiv volje naroda i koji su Jugoslaviju upropastili u aprilu 1941. godine.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.