DANI 1073 | 01.11.2019.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Uslov na uslov - bezvlašće

Vlast

Prođe i godina od izbora

Uslov na uslov - bezvlašće

Kako se na državnom nivou ne dešava ništa, na federalnom zaškripi tek povremeno, zabava je preselila u kantone. A u njima se svađa ko s kim stigne, stranačke porodice jedne s drugima, ali i članovi jedne međusobno

Ponovo vlast? Ha! Sad ću definitivno prekopirati tekst od prije skoro godinu, pomislila sam, no urednik Dana onda je spomenuo kantone, pa Federaciju, pa neke svađe unutarpartijske, među partijama... Jer kako uopšte pisati o vlasti, a bazirati se na nivo države? Sve staje u dvije rečenice.
Prva je da HDZBiH traži izmjene Izbornog zakona BiH sad ili odmah, SDA neće da priča dok se čuveni ANP konačno ne pošalje u Bruxelles (ma kakvog sadržaja bio), a SNSD bi sve to najradije preskočio i zasjeo u fotelje na koje već, čak i za ukus Nikole Špirića, predugo čeka. Druga rečenica glasila bi ovako: Predsjedništvo BiH je jedini organ na državnom nivou koji u novom sazivu nešto i radi, ali previše energije troši na međusobne svađe o tome ko je kome pisao i šta je ko gdje rekao bez saglasnosti druge dvojice.

Ni Zora ni Vesna

Kako su već svi u državi objavili koliko će članova Vlade Federacije obnoviti mandat, uključujući i premijera Fadila Novalića, koji uz sebe vidi i Jelku Milićević, Nermina Džindića.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.