DANI 1073 | 01.11.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

uvodnik

Haj’mo malo maštati

Ima li išta ciničnije od toga da Evropsko vijeće, tijelo koje okuplja šefove država članica EU, bilo koga, pa i Bosnu i Hercegovinu, pozove (upozori, tumače neki) da što prije formira vlast? Naročito sa sjednice na kojoj mrtvo-hladno odbaci sve što su, ispunjavajući uslove iz Bruxellesa, uradile Makedonija i Albanija i ne odrede datum za početak pregovora o njihovom priključenju Uniji. Sa sjednice održane samo koji dan prije novog produžetka roka za Brexit. Sa sjednice održane u trenutku kad je već jasno da EU neće dobiti novu Evropsku komisiju, usklađenu sa rezultatima majskih izbora za Evropski parlament, po kalendaru i u rokovima koji su određeni dokumentima Unije.
Vjerovatno ima, ali prosječni Bosanci i Hercegovci se toga teško mogu sjetiti. Čak i kad za to imaju vremena, a danas ga nemaju. Danas su zadeverani vlastitim političkim idiotima, evropski im u tome baš i ne trebaju. Danas su zadeverani pitanjem kako preživjeti zimu, na šta, budimo pošteni, ni velike ni male svjetske i evropske igre, ni velika ni mala domaća politička prepucavanja, ni velike ni male izmjene ANP-a, Izbornog zakona i inih drugih papiri ne odgovaraju.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.