DANI 1073 | 01.11.2019.

Adnan Demić

Piše: Adnan Demić

Šprice studentima, piralen svima

uborak

Mostarsko smeće je kompleksan problem

Šprice studentima, piralen svima

Dok se traži rješenje za otpad iz bolnice i dok se čeka pravosnažnost odluke po kojoj Uborak nije dobio okolišnu dozvolu, javnost se zamajava nimalo bezopasnim, ali uredno zapetljanim i izvrnutim problemom šta s piralenom iz mulja u otpadnim vodama koji niko nije mjerio. A možda i jeste...

Kapije Uborka i danas su otvorene. Hercegovački otpad redovno stiže na traku, istina pod drugačijim uslovima u odnosu na vrijeme prije ljetne blokade. U strahu od radikalnih poteza građana Mostara iz naselja u sjevernom dijelu grada, u JP Deponija uglavnom poštuju dio sporazuma koji su 20. juna potpisali predstavnici Udruženja građana i Gradske uprave Mostara. Jasno je navedeno kako se, između ostalog, na mostarsku deponiju ne može odlagati medicinski otpad, što je dio sporazuma koji je zasad umjesto građane koštao Sveučilišnu kliničku bolnicu i Medicinski fakultet Mostarskog sveučilišta.
Tone otpada iz SKB-a već mjesecima odlažu se na parking pored zgrade fakulteta. Uposlenici JP Deponija pod pritiskom mještana ne dozvoljavaju odlaganje na Uborak, dok menadžment zasad nije pronašao plan b.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.