DANI 1073 | 01.11.2019.

Priredio: Saša Rukavina

Piše: Priredio: Saša Rukavina

Boji li se Trump Bidena ili svojih?

svijet

Šta biznismen traži kad potpisuje ček

Boji li se Trump Bidena ili svojih?

Predsjednik SAD-a bi, teoretski, trebao lako izbjeći smjenu, ali praktično ni on sam nije siguran u lojalnost svih republikanskih senatora. S druge strane, teško je da će i njegov demokratski protivnik Joe Biden iz ukrajinske afere izaći neokrnjen

E, sad, za rasplete oba segmenta ukrajinske afere američkog predsjednika Donalda Trumpa potrebno je vrijeme. Kraće, možda već krajem novembra, za impeachment, impičment, opoziv, smjenu predsjednika u oba doma američkog parlamenta, nešto duže, do februara naredne godine i primarnih demokratskih izbora za refleksije na izbor demokratskog predsjedničkog kandidata. No, haj’mo redom. Prvo Trump.
“Predsjednik će biti smijenjen za šest sedmica”, prenijele su 22. oktobra agencije procjenu Stevea Bannona, bivšeg glavnog Trumpovog stratega, prvog čovjeka portala Breitbart News, ideologa moderne američke desnice, koji se pred protekle izbore za Evropski parlament pokušao ustoličiti na to mjesto i u Evropi.

Bannonov crnjak

On je upozorio da Trumpova administracija ne shvata dovoljno ozbiljno istragu koja može odvesti do njegove smjene, te da čak i ako uspije preživjeti impičment, Trumpu onda prijeti mnogo veća opasnost na izborima 2020.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.