DANI 1073 | 01.11.2019.

Elmina Muhić

Piše: Elmina Muhić

Dozimetri i dalje zvone

susreti

Bh. studentica medicine na ukrajinskim klinikama

Dozimetri i dalje zvone

Mostarka Romana Romić u sklopu svog obrazovanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru boravila je mjesec na razmjeni studenata u Ukrajini. Osim što je prisustvovala operacijama, imala je priliku i prvi put asistirati hirurgu u operaciji. Pored praktičnog dijela, Romana je boravak u Ukrajini iskoristila i za posjetu Černobilu, gradu za koji kaže da je strašniji nego što je očekivala...

Dvadesetčetverogodišnja Mostarka Romana Romić studentica je šeste godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Kao jedna od najboljih studentica Medicine, svoje usavršavanje, na mjesec, nastavila je u Ukrajini, tačnije u Kijevu. Tu je i prvi put imala priliku pratiti operacije, asistirati u njima, ali i birati koje joj se najviše sviđaju i njima prisustvovati.
Romana za Dane objašnjava da se radi o studentskoj razmjeni koju joj je omogućilo Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini - BoHeMSA.

Prilika koja se ne propušta

“Jedna od najvažnijih uloga BoHeMSA je organizovanje razmjena studenata medicine. Zajedno sa gotovo 100 drugih zemalja članica i u suradnji sa IFMSA, Međunarodnom federacijom udruženja studenata medicine, BoHeMSA omogućava studentima medicine iz BiH da sudjeluju na dvije vrste razmjena - profesionalnim i naučnoistraživačkim”, priča za Dane Romana Romić.
Svake godine, kaže ona, u novembru se raspiše konkurs.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.