DANI 1073 | 01.11.2019.

Edin Salčinović

Piše: Edin Salčinović

Prešućena nedjela i deponovani zločini

smrt fašizmu

Želeći da povrati ugled, Švedska akademija je novodizajniranu medalju dodijelila Peteru Handkeu

Prešućena nedjela i deponovani zločini

Senzacionalistički predstavljen kao kontroverzni pisac, estetski provokator,​ apolitični postmodernista, politični “otkrivalac” Balkana, književnik privržen Slobodanu Miloševiću, kum presuđenog ratnog zločinca Novislava Đajića, dobitnik odbijenih nagrada, Handke je govorio da pisac koji želi uticati na političku praksu mora značenja svojih tekstova podesiti prema nekom shvatljivom vrijednosnom nacrtu, po kojem se može zaključiti šta je prihvatljivo ili poželjno, a šta zazorno ili loše

Malo ko će danas povjerovati da je skandal sa dodjelom Nobelove nagrade za književnost počeo 1996. godine. Neko će reći da je počeo 1901, mada bi, ako sebi uskratimo pravo na moralnu superiornost, teško bilo opravdati radikalnost takvog stava. Onda neka druga, recimo 1974, kada su nagrađeni Eyvind Johnson i Harry Martinson, obojica članovi Akademije. Da, tu je teže proturječiti, neka bude da svako ima svoju godinu.
Moja je 1996. Ne, nipošto zbog toga što je te godine nagrađena Wisława Szymborska.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.