DANI 1073 | 01.11.2019.

Almir Šećkanović

Piše: Almir Šećkanović

Sloboda kao stil života

sloboda

Prvo stoljeće fudbalskog kluba iz Tuzle

Sloboda kao stil života

Osnivačka skupština kluba održana je 17. oktobra 1919. godine. Mitar Trifunović Učo i drugovi nazvali su klub Gorki. Kasnije će on pod zabranama monarhističke vlasti Karađorđevića promijeniti ime u FK Sloboda

U jeku revolucionarnog buđenja u Jugoslaviji, neposredno pred Prvi svjetski rat, u Tuzlu je stigao učitelj po imenu Mitar Trifunović. Operativac Komunističke partije dobio je jasan zadatak - raditi na opismenjavanju lokalnog stanovništva, s ciljem da se kroz taj proces dođe do snažnijeg povezivanja radnika i seljaka sa obronaka Majevice. Trifunović je predano počeo provoditi naredbu, trudeći se da svoje učiteljsko znanje prenese što jasnije i bolje. Zavolio je Tuzlu, a i Tuzlaci njega. Zbog prosvjetnih zasluga narod ga je titulisao nadimkom po kojem će ostati poznat - Učo.
Na početku Prvog svjetskog rata Učo je mobilizovan u austrougarsku vojsku. Poput mnogih mladića iz tuzlanskog kraja, poslan je na istočni front.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.