DANI 1073 | 01.11.2019.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

U njedrima carstva Inka

putopis

Svijet na mom dlanu: PERU

U njedrima carstva Inka

Sedamnaest sati vožnje autobusom moglo bi biti udobno i nezaboravno da putujete supermodernim autobusom prostranim autostradama Europe. No, kada ste sedamnaest sati u autobusu starom 20-30 godina, bez klima-uređaja i sa neugodnim rasklimanim sjedištima, te se uz to vozite najdužom pustinjom na svijetu i probijate nesigurnim planinskim putevima preko vrletnih Anda, onda se ta vožnja može nazvati mučno putovanje

Krenuli smo iz peruanskog glavnog grada Lime tačno u 17 sati i iza sebe smo - još prije nego što smo stigli u glavni grad Perua - ostavili bezbroj neugodnih epizoda koje bismo željeli čim prije da zaboravimo. U Londonu su nas skinuli s aviona kada smo već bili na pisti. Imali smo uredne karte za let preko Majamija (Miami), gdje smo trebali u aerodromskoj zgradi da sačekamo avion za Limu, ali su Amerikanci zbog terorističkog napada na Tornjeve u Njujorku (New York) 11. septembra, u međuvremenu, ukinuli tranzit na ovoj liniji.
Hladni i neumoljivi Englezi htjeli su nas vratiti u Kopenhagen odakle su nam naše aviokarte obezbjeđivale put do najusamljenijeg otoka na Pacifiku - Rapa Nuia (Uskršnji otok). No, nismo se dali, pa smo nakon dugog ubjeđivanja odletjeli u Madrid, odakle smo sa danom zakašnjenja napokon stigli u peruanski glavni grad Limu. Naš prtljag i snimateljska oprema, za to vrijeme, lutali su svijetom, pa smo bili prisiljeni bez njih krenuti ka prvom cilju naše ekspedicije, na Ande - u Kahamarku (Cajamarca).
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.