DANI 1073 | 01.11.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Smrt je utješna nagrada

poetski testament

Dino Porović, Brčko 1963. - Sarajevo 2019.

Smrt je utješna nagrada

Književnik, pjesnik, kantautor, autor crtanih filmova. Njegova smrt 8. augusta rastužila je mnoge koji vole lijepu riječ na prostorima cijele bivše Jugoslavije i šire, jer je bio čovjek koji je okupljao pjesnike i njihovom stvaralaštvu davao širi, značajniji društveni smisao. Osnovao je Udruženje umjetnika Planet poezija, iza kojeg su ne samo brojne poetske večeri u sarajevskoj Slogi i na mnogim drugim poznatim i nepoznatim mjestima, nego i mnogi projekti poput Admiralske poetske gerile, posvećenog pjesniku Admiralu Mahiću, Poetski doček Nove godine, Um na drum, Dnevna doza lirike, Planet Poezija LIVE, a bio je suosnivač drugih kakvi su Međunarodni festival Četiri godišnja doba književnosti, Neretvanske vedrine, Bal-Kantfest... Bio je član udruženja pisaca u BiH i novinara BiH, 2016. je dobio libanonsku književnu nagradu za kreativnost. Napisao je knjige kratkih priča Požutjelim listovima bijele starke hode, Ili smrt fažizmu ili sloboda narodu, Neurohirurgija bez anestezije, zbirke poezije Homorominjanja, Pred vigmamom bijeli čovjek crven pod kožom. S Tamarom Čapelj, svojom životnom družbenicom, bio je autor muzičko-poetskog performansa Lica iz svemira, koscenarista dva dječija festivala Lino-Fest, svirao je gitaru, bio član muzičke skupine Pravo lice... Blagodareći Tamarinoj ljubaznosti, Dani objavljuju posljednje Dinine napisane retke, jednu vrstu njegovog pjesničkog testamenta

ZA PLANET POEZIJU Bit će dovoljno da kažem da sam Dino Remze Porović, pjesnik koji je ljubio. Pretpostavljam da se sjećate poetskih večeri u kojima nisam učestvovao jer o njima nisu šutjeli, već su ih javno objavljivali. Šira pojašnjenja potražite na Facebook stranici Planet Poezija, osnovanoj za umjetnost koja ne počinje s nama niti završava smrću.
Šejtan - ne znam da li postoji, niti Bog. Ne znam ni da li sam postojao. Zbunjujem vas? Nešto drugo je pisalo u prvom pasusu, a sad kontriram samom sebi. Oduvijek sam takav.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.