DANI 1073 | 01.11.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Najboljom proglašena priča Monike Herceg

opservatorij

Završen je treći Biber konkurs za kratku priču

Najboljom proglašena priča Monike Herceg

Završen je treći Biber konkurs za kratku priču, na kojem su učestvovali autori koji pišu na albanskom, makedonskom, srpskom, bosanskom, hrvatskom ili crnogorskom jeziku. U žiriju su bili književnici Rumena Bužarovska iz Skoplja, Lejla Kalamujić iz Sarajeva i Shkelzen Maliqi iz Prištine. Prva nagrada pripala je Moniki Herceg iz Petrinje za priču Glava, drugonagrađena je priča Lito Ante Storića iz Šibenika, a treća nagrada pripala je Tamari Kovačević iz Ljubljane za priču Mačetom ćeš me, mačetom ću te. Autori tri najbolje priče nagrađeni su s 800 eura za prvu, 600 eura za drugu i 400 eura za treću priču.

Za budućnost

Biber konkurs bio je otvoren od januara do juna, a pristigle su 464 priče. Konkurs je za temu imao sve priče koje se odnose na pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, one priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, suosjećanjem s drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u “neprijateljskim” cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, sigurniju i slobodniju budućnost za sve.

Duboko emotivno

Žiri trećeg regionalnog konkursa za kratku priču Biber imao je zadatak da pročita 121 priču, koje su prošle predselekciju.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.