DANI 1073 | 01.11.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Film o heroju antifašizma i radničke klase

opservatorij

Specijalna projekcija filma Tusta Andreja Korovljeva

Film o heroju antifašizma i radničke klase

Specijalna projekcija filma Tusta Andreja Korovljeva održana je 18. oktobra u kinu Meeting Point u Sarajevu. Tusta je biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Zbog beskompromisnog antifašističkog stava i borbe za prava potlačenih i obespravljenih, Tusta je bio pravi heroj radničke klase. Njegove poruke o toleranciji, suživotu i socijalnoj pravdi, smatrane “komunističkima” 90-ih godina, zatvorile su Idijotima vrata većine radiostanica u Hrvatskoj. To ih nije odvratilo od društveno-ideoloških vrijednosti koje su smatrali ispravnim, a bili su i prvi hrvatski sastav koji je održao koncert u Srbiji nakon rata.

Slavna Pula

Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, te kolegama i savremenicima, kao što su izdavač njihovih prvih albuma Boris Furlan, muzički kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer, muzičari Zoran Predin, Damir Urban i Sejo Sexon, prvi dio filma govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.