DANI 1073 | 01.11.2019.

Kenan Ćosić
Foto: Didier Torche

Piše: Kenan Ćosić Foto: Didier Torche

Rudnik je njima sve

nepoželjni

Rudari i politika - (ne)spojiva kombinacija

Rudnik je njima sve

Priča o proizvodnji naslanja se na priču o plasmanu uglja. Sada i u budućnosti. Budućnost bi mogla biti crna ako se ne izgradi blok 1 buduće termoelektrane u Banovićima. Ideja je to stara više od deset godina. Blok 7 koji se treba graditi u Tuzli planiran je isključivo na lignitu. Bez zamjenskog bloka u Banovićima rudnik bi, možda, imao neku proizvodnju za Blok 6 u Tuzli do 2036. Nakon toga bi se ugasio

Općina Banovići i RMU Banovići neraskidivo su povezani. Sudbina općine, pa i šire regije, neupitno je ovisna o radu rudnika. A rudnik je jedini koliko-toliko zdravi organ u rudarskom tijelu Federacije. Ipak, sudbina rudnika, pa tako i Banovića mogla bi u godinama koje dolaze postati upitna. Razlog je usporen, gotovo zaustavljen, plan izgradnje termoelektrane. Isprepletena je to priča o privredi i ljudima, politici i sukobima, te različitim viđenjima razvoja, izgradnje i opstanka.

Političke igre SDA i PDA

Rudnik mrkog uglja Banovići u posljednjih 15 godina, otkako je na čelu Munever Čergić, svaku godinu je okončao s dobitkom.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.