DANI 1073 | 01.11.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Opet igra sa ili/ili protiv i/i

moderna vremena

Google se hvali kvantnom nadmoći, IBM relativizira brojke

Opet igra sa ili/ili protiv i/i

Počinje li novo doba ne samo informatike nakon što su 23. oktobra agencije prenijele objavu Alphabet Inc’s Googlea da je “ostvario kvantnu nadmoć svojim kvantnim računarom koje je u nekoliko minuta riješilo složeni problem za koji bi današnjim najsnažnijim superračunarima trebale hiljade godina”? Googleovi naučnici, po Reutersu, očekuju da će kvantni računari za nekoliko godina pomagati u područjima kao što su umjetna inteligencija ili hemija.
Na kvantnim računarima radi se desetljećima jer omogućavaju znatno veće brzine: “Ta fenomenalna brzina, ubrzanje u poređenju sa svim poznatim klasičnim algoritmima je eksperiment kvantne nadmoći”, citira AFP rečenicu iz studije koju je Google objavio u časopisu Nature.
U fizici, kvant je, podsjeća Jutarnji, “minimalna količina nečega. Kada su fizičari počeli proučavati kvantne fenomene, to znači da su počeli proučavati pojedine čestice i njihovo ponašanje...
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.