DANI 1073 | 01.11.2019.

Razgovarao: Adem Džaferović

Piše: Razgovarao: Adem Džaferović

Rudnici moraju biti rentabilni

intervju

Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede BiH

Rudnici moraju biti rentabilni

Tržište za ugalj postoji, ali se njegova proizvodna cijena mora smanjiti pa će biti zatvarani rudnici koji izgube poslovnu sposobnost zato što je ili ležište uglja otkopano ili im je blokiran račun jer ne mogu plaćati tekuće obaveze i dugove

DANI: Uskoro će početi radovi na gradnji bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Postoje li rudnici koji će postati nerentabilni i morati se zatvoriti nakon što prestanu s radom određeni postojeći blokovi TE Tuzla?

JAŠAREVIĆ: U dugoročnim projekcijama JP Elektroprivreda BiH Sarajevo do 2035., programirano je da je za potrebe rada zamjenskog bloka 7 snage 450 MW u TE Tuzla potrebno obezbijediti 2.100.000 tona uglja iz Rudnika Kreka u Tuzli i 520.000 tona mrkog uglja kvaliteta m1 iz Rudnika Đurđevik i Rudnika Banovići. I sa sadašnjom proizvodnjom uglja u navedenim rudnicima moguće je obezbijediti nesmetan rad bloka 7, ali je potrebno dodatnim investiranjem i prestrukturiranjem rudnika povećati pouzdanost u isporuci uglja iz ovih rudnika i kvalitet isporučenog uglja i na taj način dostići finansijsku održivost rudnika.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.