DANI 1073 | 01.11.2019.

Razgovor: Saša Rukavina

Piše: Razgovor: Saša Rukavina

Za slobodu se mora boriti i izboriti

Intervju dana

Drago Bojić, franjevac

Za slobodu se mora boriti i izboriti

Rijetko se događa da vam netko slobodu pokloni, jer je sloboda dragocjena, skupa, neukrotiva, nepredvidljiva, može se u konačnici okrenuti i protiv vas. Oni koji žive u neslobodi ili druge drže u strahu i neslobodi znaju koliko je sloboda “opasna” i ona osobna, a pogotovo koliko je “opasna” sloboda drugih. Zato se ovdje sve čini da što manje ima slobode. Općenito, naši ljudi nisu ni naučili što znači živjeti u slobodi, ne znaju se nositi s vlastitom slobodom i radije prepuštaju drugima da za njih misle i o njima odlučuju

DANI: Možda nije primjereno da nas dvojica o tome pričamo, ali ja moram početi s pitanjem kako je Vama živjeti u društvu u kojem je sasvim normalna i legitimna teza, izrečena u javnom prostoru, da je 13. SS Handžar divizija, mislilo se, bila put ka uspostavljanju bošnjačke autonomije?

BOJIĆ: Ovdašnje nacionalističke politike iz kolektivne prošlosti uzimaju ono najgore. I to je slučaj i sa srpskom i s hrvatskom i s bošnjačkom stranom. Ta divizija je bila na strani nacizma i počinila zastrašujuće zločine. Bošnjačka politika osuđuje hrvatsko ustaštvo, ali ne i vlastito, iako je ono dio mračne povijesti toga kolektiva iz Drugog svjetskog rata. Na jednoj strani se opravdano protivite da se ulice nazivaju po imenima Jure Francetića ili Mile Budaka, a istodobno odobravate Mustafu Busuladžića. Naši nacionalizmi su šizofreni.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.