DANI 1073 | 01.11.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Cijeli moj život je vezan za teatar

glumci i lovorike

Pola vijeka umjetničkog rada Jasne Diklić

Cijeli moj život je vezan za teatar

Jasna Diklić je glumica izuzetne vještine u različitim scenskim umjetničkim formama, od monodrame, dramskog do postdramskog teatra, gdje je demonstrirala izuzetan senzibilitet za komične i dramske uloge, za šta je višestruko nagrađena na mnogim nacionalnim i regionalnim festivalima, posljednji put Zlatnim lovorovim vijencem za doprinos umjetnosti teatra 59. MESS-a

Prema odluci Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS, bosanskohercegovačka glumica Jasna Diklić ovogodišnja je dobitnica Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija. Nagrada joj je, u okviru 59. MESS-a, uručena na svečanoj ceremoniji, 2. oktobra u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo.
U obrazloženju nagrade MESS-a stoji da se Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodjeljuje Jasni Diklić za iznimnu posvećenost teatarskoj umjetnosti i uloge koje je ostvarila u svojoj bogatoj višedecenijskoj karijeri, posebno u vrijeme teatra pod opsadom sa velikim brojem premijernih izvedbi i kreacijama koje su se trajno urezale u sjećanje njene publike i postale dio istorije bh. teatra.

Izuzetna vještina

“Godinama vrlo predano sarađuje sa mladima, učeći ih ljepoti scenskog izražaja i društvenoj odgovornosti umjetnosti, te je stoga osnivačica i predavačica na više dramskih studija za polaznike/ice glumačkih škola, a vrhunac tog rada je etabliranje Juventafesta - internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.