DANI 1073 | 01.11.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Nema komšije do susjeda

galimatijas

Između Visa i Kupresa ipak postoji Kamensko

Nema komšije do susjeda

Koliko god se ko trudio da i za loše odnose BiH i Hrvatske optuži isključivo bh. “neusaglašenost”, korijeni i uzroci su mnogo dublji, kompleksniji i najvećim dijelom na drugoj, zagrebačkoj, adresi. Gdje je osnovni princip ponašanja paternalizam, a osnovni politički interes održavanje hrvatske izborne baze u BiH koja, onda, dobrano nameće i ponašanja Hrvatske

Kakvi su tačno odnosi između, kolokvijalno, Bosne, Hercegovine i Hrvatske danas, teško je, u stvari, reći. Jer, fascinantan je žar s kojim je Hrvatski narodni sabor, bosanskohercegovačka nevladina organizacija koju je HDZBiH napravio kao pripremu za treći entitet, krenuo u odbranu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nakon što je ona, euforična zbog pobjede fudbalera susjedne nam države nad Mađarskom u Splitu, Hrvatsku proširila do Kupresa.
"A šta da vam kažem, presretna sam zbog, naravno, rezultata, ali još više zbog Dalića i svih igrača i ponajviše svih ovih ljudi koji su se skupili ovdje, u Splitu. Od Visa do Kupresa, cijela Hrvatska", rekla je tad Grabar-Kitarović za Sportske novosti.

Lako bi da je do zemljopisa

Naravno da je to ponovo odmah izazvalo brojne reakcije, pa je dan kasnije njen ured pojašnjavao da "stav Predsjednice jest da Hrvati imaju dvije domovine - Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U BiH problem nije nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija i kršenje elementarnih demokratskih i ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda".
U predsjednicinom uredu očito ne znaju onu staru da nije majka Muju karala što je kockao.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.