DANI 1073 | 01.11.2019.

Vildana Selimbegović

Piše: Vildana Selimbegović

Muamer poražen, Mustafa pati

fokus

Odjeci izbora za reisa i(li) propala okupacija IZBiH u 12 slika

Muamer poražen, Mustafa pati

One koji imaju dilema otkud Cerić u javnom ataku na IZBiH na prostoru Sandžaka, valja podsjetiti da je Cerić Zukorlića pravio po svojoj slici i prilici dok učenik nije nadmašio učitelja

Husein ef. Kavazović će i narednih sedam godina biti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini: za njega je glasao 291 od 374 prisutna člana Izbornog tijela od ukupno 405, koje čine sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta, muftije, predsjednici mešihata, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa u našoj zemlji, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.
Za njegova protukandidata Muamera Zukorlića opredijelila su se 82 birača, dok je jedan listić - na tajnom glasanju - bio nevažeći. Nikad bolji kandidat nije imao lošijeg protukandidata, prokomentirao je u Oslobođenju Mustafa ef. Spahić, dugogodišnji profesor Gazi Husrev-begove medrese i hatib sarajevske džamije Čobanije. Živopisni Mujki, kao i uvijek bez dlake na jeziku, objasnio je čitateljima Oslobođenja zašto je i on sam podržavao Zukorlićevu kandidaturu, no upravo se na njegova pleća sručila lavina nezadovoljnih frustracija gubitnika koji su ašićare pravili račune s političkim krčmarima.
Zukorlićeva konjica, ispostavilo se, nije imala snage da nastupi u punom političkom sazivu, pa su zanjištala dvojica notornih gubitnika - obojica po zanimanju muslimani s propalim stranačkim ambicijama.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.