DANI 1073 | 01.11.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Kad će Mostar glasati?

fokus

Strasbourg presudio po tužbi Mostarke Irme Baralije, ali...

Kad će Mostar glasati?

Predugo je prije penzije Sarajlija Dragan Mioković bio dobar policajac, a da bi se tek tako prešlo preko njegovog tweeta napisanog 29. oktobra: “Vama, vašoj tužbi i ishodu iste gđo Baralija - svaka čast. Jedino jadnije i beznadnije od tog da ste morali tužiti vlastitu državu jer više od 10 godina NEĆE da provede izbore u Mostaru je spoznaja i uvjerenje da SDA i HDZ to NEĆE uraditi ni u narednih 10. ‘ta će nama Strazbur?
Ta Miokovićeva reakcija na presudu Suda u Strasbourgu po tužbi Mostarke Irme Baralije, potpredsjednice Naše stranke, zbog toga što joj već 11 godina nije omogućeno da glasa za gradsku vlast, pogodila je mišljenje većine čak i površnih poznavalaca situacije u BiH. Sud je, naime, presudio da zakonodavni organi BiH moraju u roku od šest mjeseci izmijeniti Izborni zakon i omogućiti mostarske izbore, a rečenicu dopunio podsjećanjem da to, ako ne uradi bh. Parlament, svojom odlukom može uraditi i Ustavni sud BiH.
I? Šta je u presudi novo? Zar nije i Ustavni sud BiH brišući neustavne odredbe koje su se odnosile na mostarske izbore, još 2010.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.