DANI 1073 | 01.11.2019.

Amela Lončarić

Piše: Amela Lončarić

Schengen svuda, FRONTEX oko nas

europa na savi

Hrvatskoj zeleno svjetlo, Bosni i Hercegovini moguće nove nedaće

Schengen svuda, FRONTEX oko nas

Zagreb šengenski režim na svojim granicama testno primjenjuje već najmanje dvije godine, Granična policija BiH dobro sarađuje sa hrvatskim MUP-om, a nije loše ni to što građani BiH koji u EU putuju dalje od Hrvatske više neće gubiti vrijeme na granicama sa Slovenijom ili Mađarskom. Pod uslovom da Slovenija zaista ne spriječi ulazak Hrvatske u šengenski prostor

Za Hrvatsku će još jedan datum ostati upamćen kao, ocjena je pojedinih stručnjaka, veliko postignuće na polju ispunjavanja tehničkih kriterija i uslova otkako je primljena u EU prije šest godina. Naime, Evropska komisija je 22. oktobra potvrdila spremnost Hrvatske i dala joj zeleno svjetlo za ulazak u šengenski prostor bez unutarnjih graničnih kontrola. No, posao tu nije završen, jer bi Hrvatska trebala postati punopravni član Schengena tek kad ispuni sve kriterije.
Prije toga potrebno je ubijediti svaku državu članicu EU da su naši susjedi u potpunosti za to spremni. Kako god, Evropska komisija je sa Jean-Claudeom Junckerom na čelu, na kraju njegovog mandata pozvala Vijeće EU da Hrvatsku uključi u šengenski prostor.

Jedinstvo i zajedništvo

“Pohvaljujem Hrvatsku za njezine napore i ustrajnost da ispuni sve potrebne uvjete za pridruživanje Schengenu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.