DANI 1073 | 01.11.2019.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Plafon nam je 800 KM

doprinosi

Reforma za spas ili konačni bijeg iz BiH?

Plafon nam je 800 KM

Zakoni Vlade FBiH koje su s nestrpljenjem čekali radnici i poslodavci i koji su trebali rasteretiti privredu, već u startu su zapeli u Parlamentu FBiH, a čini se da su njima najnezadovoljniji oni zbog kojih su pisani

O rasterećenju privrede u Bosni i Hercegovini se razmišljalo dvadesetak godina. Oni koji su rođeni u vrijeme takozvane Buldožer inicijative uskoro će postati punoljetni, a istinskog rasterećenja privrede i radničkih plata i dalje nema. Buldožer inicijativu, podsjetimo, inicirao je krajem 2002. sada već pokojni visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown kada je zajedno s predstavnicima najvažnijih finansijskih organizacija osnovao Buldožer komisiju koja je trebalo da u 150 dana provede 50 reformi koje su dogovorene u razgovorima s predstavnicima 500 firmi u BiH.
Kako god, zadatak je bio da se ukine duplo oporezivanje, te ubiju ostale komplikovane procedure koje su uništavale radna mjesta. Naravno, ovo nije bio jedini pokušaj da se od BiH napravi zemlja ugodna za život i poslovanje. Vijeće stranih investitora u BiH je napravilo takozvanu Bijelu knjigu koja svake godine ima novo izdanje, a u kojoj su predstavnici stranog kapitala vlastima objašnjavali kako poboljšati poslovni ambijent u BiH.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.