DANI 1073 | 01.11.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

BAROMETAR

BAROMETAR

BAROMETAR

Komentarišući pobjedu Pokreta za samoopredjeljenje Albina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe na oktobarskim parlamentarnim izborima na Kosovu, šef srpske diplomatije Ivica Dačić cinično je kazao kako su mu “još pre tri meseca Amerikaci najavili” da će upravo te dvije stranke sastaviti novu kosovsku vladu.
“Kao i u drugim zemljama, pa i u Srbiji, i na Kosovu se rade redovne ankete o raspoloženju birača i nije nikakvo čudo to što su američki diplomati još na početku leta znali koje će partije pobediti na izborima na Kosovu i ko će sastaviti novu koalicionu vladu”, kaže Shkelzen Maliqi i dodaje da rezultati vanrednih opštih izbora na Kosovu predstavljaju značajan pomak u demokratizaciji kosovskog društva.

DANI: Gdje prepoznajete taj demokratski iskorak?

MALIQI: Pre svega u činjenici da je ovoga puta reč o čistoj pobedi opozicionih partija, koje skupa imaju podršku šezdeset procenata birača. Mislim na većinu koja glasa za stotinu poslaničkih mesta, bez onih dodatnih dvadeset, koja su, prema kosovskom Ustavu, rezervisana za manjine, i to u fiksnim kvotama: deset za predstavnike srpske zajednice, deset za ostale - Bošnjake, Muslimane, Gorance, Turke, Rome, Aškalije, Egipćane. U tom smislu, srpski ministar inostranih poslova ne bi trebalo da brine o položaju srpske manjine na Kosovu, budući da je ona, prema zakonima Kosova, izuzetno privilegovana.

DANI: Proglašavajući pobjedu Samoopredjeljenja, Albin Kurti sebe je predstavio kao novog premijera Kosova. Je li požurio?

MALIQI: Požurio je, naravno.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.