DANI 1073 | 01.11.2019.

Hasan Brkić

Piše: Hasan Brkić

BiH je postala slobodna i svoja

antifašizam i danas

Zašto je II zasjedanje ZAVNOBiH-a možda i važnije od Prvog

BiH je postala slobodna i svoja

Za vrijeme bivše Jugoslavije mi smo bili izvrgnuti okrutnom sistemu vladavine korupcije i nasilja klike odnarođenih sebičnjaka, koji su, u težnji da održe svoju nepravednu vladavinu i prigrabe naša bogatstva, stvorili neizdržive političke i ekonomske uslove za život naših naroda. Zvuči poznato i primjenjivo i danas? E, to je u tekstu Udareni su temelji bosansko-hercegovačke državnosti još 1944. zapisao narodni heroj i sekretar ZAVNOBiH-a. Dani taj tekst iz Oslobođenja br. 8, štampanog u julu 1944, prenose bez intervencija, a oprema je redakcijska

Odluke II zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije predstavljaju prelom u razvoju oslobodilačke borbe naših naroda. Narodno-oslobodilački pokret, izvojevavši sjajne političke i vojničke pobjede u zemlji i van nje, u času kada je rat protiv fašističke Njemačke došao u svoju završnu fazu, postavio je, pored još uvijek osnovnog zadatka: oslobođenja naše zemlje od hitlerovačkih osvajača, i novi zadatak - izgradnju narodne državne vlasti koja se, kao demokratski oblik vlasti, rodila u krilu oslobodilačke borbe svih jugoslovenskih naroda, kao i izgradnju naše zajedničke države čiji osnov predstavljaju nacionalne državnosti ravnopravnih i u borbi zbratimljenih naroda. Na tom zasjedanju udaren je temelj demokratskoj i federativnoj Jugoslaviji koja će se, kao djelo demokratskih i oslobodilačkih težnji naših naroda, izgrađivati na bazi nacionalne ravnopravnosti, bratske sloge i socijalne pravde. Nova Jugoslavija, domovina ujedinjenih Južnih Slavena, dobila je svoje istinsko vodstvo oličeno u Antifašističkom vjeću narodnog oslobođenja Jugoslavije, istinskom predstavniku naše narodne suverenosti, i Nacionalnom komitetu oslobođenja kao izvršnom organu prvog jugoslovenskog narodnog parlamenta. Time su naši narodi nerazdvojno povezani žrtvama i naporima u borbi protiv osvajača i domaćih izdajnika, postavili zauvjek svoje međusobne odnose na bazi pune ravnopravnosti.

Temelji bratske zajednice

Narodi Bosne i Hercegovine, svojom borbom u zajednici sa ostalim narodima Jugoslavije, izvojevali su, po prvi put u svojoj istoriji, dostojno mjesto i stekli pravo na svoju vlastitu državnost. Pristupajući danas izgradnji velike tekovine, naše bosansko-hercegovačke državnosti, mi stupamo na novi put koji nas vodi sreći i blagostanju.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.