DANI 1073 | 01.11.2019.

Faruk Šehić

Piše: Faruk Šehić

Dnevnik s ruba

Jaš, grad iz bajke

I da nisam otputovao u Rumuniju znao sam unaprijed da je to jedna sređena, napredna i kulturna zemlja, sve ono što mi nećemo biti ni za pedeset godina u najoptimističnijoj procjeni. I već sam dosta puta napisao ali nije zgorega još jednom: do sada nisam naišao na zemlju jadniju od Bosne, na zemlju u kojoj je sve napravljeno da ti oteža, a ništa ne postoji da ti olakša svakodnevni život. To je tako sviđalo se nekom ili ne.
Rumunija nije samo ispunila moja očekivanja, nego ih je dobrano i premašila. Moja očekivanja su bila da ću pronaći nešto od romantike zemlje koja je fizički ogromna i proteže se od Dunava do Crnog mora i Moldavije a i Ukrajina je na cigar hoda. Odesa je udaljena pet sati vožnje autom što je isto kao iz Sarajeva doći do Bihaća.
Boravio sam u gradu koji se zove Jaš, na rumunskom se piše Iasi, s tim da ovo s ima dijakritički znak okrenut naopako, pa se čita kao š.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.