DANI 1072 | 01.10.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

uvodnik

Aprilski ti paket!

Dvije su mogućnosti: ili da esdepeovac Saša Magazinović svjesno laže ili da mu je pamćenje toliko kratko da ne seže dalje od 14. septembra i Kongresa SDA. Ovaj SDP-ov poslanik najavio je, kao što znamo, da će njegova partija u državnu parlamentarnu proceduru vratiti aprilski paket ustavnih promjena koje je, istina tijesno, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio u aprilu 2006.
O suštini malo kasnije, hajdemo sad o formi: gdje fulaju Magazinović i SDP?
"Zašto aprilski paket? Zato što je to jedini paket amandmana na Ustav BiH koji je u proteklih 20 godina usaglašen i podržan od svih - i stranke Milorada Dodika i Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića i Branislava Borenovića i Mirka Šarovića i Nermina Nikšića i ostalih, ali i čitave međunarodne zajednice", dio je Magazinovićevog obrazloženja kojeg su prenijele agencije.
Usaglašen i podržan? Pa zašto onda nije i usvojen? Samo zbog Mehmeda Žilića, Seada Avdića i Bože Ljubića? A šta ćemo s Dodikom koji je skoro pa odmah nakon parlamentarne propasti paketa počeo zahvaljivati svim mogućim bogovima što su političkoj sceni BiH podarili Harisa Silajdžića? Koji je učinio sve da april nikad ne prođe i spasio Dodika, Čavića i Ivanića, tada šefove SNSD-a, SDS-a i PDP-a od toga da oni moraju javno biti protiv, pa da ih zahvaljujući tadašnjem odnosu snaga u svijetu tadašnji visoki predstavnik ukloni sa scene.
Dobro, smjene su ipak u sferi šta bi bilo kad bi..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.