DANI 1072 | 01.10.2019.

Amela Lončarić

Piše: Amela Lončarić

Stranci preko migranata preuzimaju bh. podzemlje

trgovina ljudima

Kriza koja nije kriza, nego pritisak koji stvaraju bande

Stranci preko migranata preuzimaju bh. podzemlje

U kriminalnim grupama prednjače Pakistanci i Afganistanci koji su lančano uvezani od Turske do Njemačke, Švedske i Francuske. Na drugoj strani su problemi s kojim se suočava BiH počevši od propusnosti državne granice pa do nepostojanja adekvatnih prevodilaca koji bi bili uključeni u policijski posao

Skoro da nijedan dan ne prođe a da ne osvane vijest u medijima kako su bh. policajci bili u akciji i na raznim lokacijama pronašli desetine, pa i stotine ilegalnih migranata. Praktično to više i nije vijest. No, zabrinjava činjenica da su se organizovane kriminalne grupe namnožile kao gljive poslije kiše i migrantsku krizu koriste na sve načine kako bi se obogatile.
Iako službenici Granične policije BiH i pripadnici drugih policijskih agencija u BiH crpe posljednje atome snage kako bi situaciju držali pod kontrolom, očito je da su kriminalci razradili biznis na krijumčarenju migranata, pa im je skoro nemoguće stati ukraj. Imaju svoje rute kretanja, brojne saradnike širom regiona i Evrope te imaju, reklo bi se, šablon po kojem vrbuju potencijalne žrtve.

Novac i dokumentacija

Osim toga, postoji i cjenovnik po kojem rade pa se cifre za prebacivanje migranata koji pristižu iz raznih dijelova svijeta i žele se domoći EU, kreću od hiljadu pa do 12.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.