DANI 1072 | 01.10.2019.

Daniela Schwarzer

Piše: Daniela Schwarzer

To-do lista Ursule von der Leyen

Svjetski eksperti za Dane

Copyright: Project Syndicate 2019.

To-do lista Ursule von der Leyen

Efikasna saradnja sa podijeljenim Evropskim parlamentom neće biti laka. Ali je za Evropsku komisiju koja to postavi kao veliki prioritet moguća

Kada je prije pet godina Jean-Claude Juncker postao predsjednik Evropske komisije, suočio se sa teškim izazovima. Ipak, test sa kojim se suočava njegova nasljednica Ursula von der Leyen još je složeniji.
Kao što je Von der Leyen naglasila u svojoj Agendi za Evropu, jedan od njenih glavnih prioriteta mora biti novi pritisak za evropsku demokratiju. Ona demokratski legitimitet EU može ojačati na dva načina: prema vani tako što će osigurati da EU ispunjava očekivanja svojih građana u vremenu brzih promjena i eskalacije vanjskih izazova, a iznutra podsticanjem konstruktivne saradnje sa Evropskim parlamentom.
Evropski parlament danas je izrazito podijeljen i polariziran, što otežava izgradnju stabilne proevropske koalicije. Za usvajanje zakona Von der Leyen će morati imati podršku konzervativaca i socijaldemokrata, kao i snažne, produktivne odnose sa zelenima i liberalima. Vjerovatno će morati formirati fleksibilne koalicije u određenim oblastima za koje će trebati mnogo vremena i povećat će rizik od političkog neuspjeha u rješavanju spornih pitanja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.