DANI 1072 | 01.10.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Von der Leyen ima još štošta objasniti

svijet

Evropska unija sve bliža izboru nove Komisije

Von der Leyen ima još štošta objasniti

Iako je Balkancima najvažnije pitanje kvalifikacija bivšeg Orbanovog ministra da nadgleda borbu protiv kriminala i korupcije ili ulogu nezavisnih medija i civilnog društva, Evropljani imaju ozbiljniji problem: kako će to tačno štititi evropski način života

Zanimljivo će narednih pet godina biti pratiti rad Evropske komisije koja će dužnost preuzeti 1. novembra. Ako je iko u to sumnjao, te mu je iluzije raspršio španski ministar vanjskih poslova Josep Borrell, koji će u tom mandatu biti šef evropske diplomatije. On je, kako prenosi euractiv.hr, bojkotirao sastanak evropskih ministara vanjskih poslova u Helsinkiju početkom septembra jer je odlazeća evropska povjerenica za sigurnost i vanjsku politiku Federica Mogherini na skup pozvala delegaciju Kosova.
Borrella smo predstavili u prošlom broju Dana, ali, podsjetimo - Katalonac je koji se protivi svakoj secesiji (pa i Brexitu, ako se izlazak iz EU može posmatrati kao secesija), ministar je vanjskih poslova države koja Kosovo nije priznala i do daljnjeg neće. E, u paketu poslova koje će Borrell preuzeti od Mogherinijeve je i rješavanje odnosa Beograda i Prištine.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.