DANI 1072 | 01.10.2019.

Miren Aljić

Piše: Miren Aljić

Od Dite su ostali sjeta i deterdženti

susreti

Nekadašnji sindikalci, danas penzioneri o fabrici koju su spasili

Od Dite su ostali sjeta i deterdženti

Radnici koji su godinama dežurali u krugu fabrike, očuvali mašine i sirovine te otvorili put ulasku investitora u fabriku, danas su uglavnom u penziji, zaboravljeni, s osjećajem da su kažnjeni za svoju bespoštednu borbu, ali ako je suditi po asortimanu robe koja izlazi iz Dite, onda je fabrika na pravom putu da čak i pretekne neke od direktnih konkurenata

Prije dvije godine, 2017. godine Gospodnje, izvojevana je najveća i vrlo vjerovatno posljednja radnička pobjeda u postratnoj Bosni i Hercegovini. Pet godina nakon što je bivši Upravni odbor Fabrike deterdženata Dita Tuzla donio odluku o potpunom zaustavljanju proizvodnje, dvije godine nakon što je proglašen stečaj, Dita se podigla iz bijelog praha.
Da li su je spasili radnici, ili ju je spasio Bingo ili joj je na tu godinu Gospodnju jednostavno bila takva sudbina, više nije ni bitno i u ovom slučaju zavisi od čitaoca.
Ukoliko pitate radnike, a pitali smo ih svaki dan između 2015. kada je pokrenut stečaj i aprila 2017. godine kada je kompanija Bingo kupila Ditu u stečaju za potcijenjenih 7,6 miliona KM, ta pobjeda je njihova i samo njihova.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.