DANI 1072 | 01.10.2019.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

U posjeti Donjem svijetu

putopis

Svijet na mom dlanu: RAPA NUI (Čile)

U posjeti Donjem svijetu

“Divovi su zazviždali i tada su stijene sa svih strana poletjele kroz zrak i doletjele do ovog mjesta, gdje su se u trenu sastavile u kuće i palate” (Legenda o nastanku Nan Madola)

Gledano iz aviona more oko Uskršnjeg otoka (Rapa Nui) doima se čudno, poput modre galice. Čista, vedra, osunčana plava boja u čije se dubine i hiljadugodišnje tajne ne može prodrijeti pogledom. Tek kada se sretno spustite na otočku aerodromsku pistu i uskoro se nađete do pasa u ugodno toploj morskoj vodi, na plaži Anakena, ustanovićete da je voda izgubila plavetnilo modre galice i da je postala bistra i prozirna poput suze. Ali, čarolija i dalje traje - bacite li pogled prema dalekoj pučini koja se utapa u plavetnilo nebeskog beskraja, primijetićete da more ponovo dobija plavičasti sjaj modre galice, a jato delfina u igri učiniće prizor neponovljivim. Djeluje privlačno i mami vas da zaplivate i postanete dio te božanske ljepote.
CRNA NEDJELJA: Pod nogama ćete osjetiti sitni razabrani pijesak, raznobojan i svjetlucav, poput prosutih bisera. Najvjerovatnije je nastao od raznobojnih koralja, koje su tokom minulih vremena morske struje strpljivo mrvile ko zna gdje i izbacile ga na ovaj tajanstveni otok.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.