DANI 1072 | 01.10.2019.

Alena Beširević

Piše: Alena Beširević

I tradicijom protiv drugačijih

ponos

Septembarske mirne šetnje Sarajevom

I tradicijom protiv drugačijih

Poruka Lejle Huremović da su organizatori “svjesni da prva povorka neće promijeniti svijet” i da “postoji mnogo LGBTIQ osoba koje neće ni nakon ovog dana moći reći svojim najbližim ko su”, ali da “i njima ova povorka, ova borba, daje snagu i nadu da se može desiti promjena” dopire, čini se, jako široko

Naša svakodnevnica je toliko nevidljiva da nas čak i porodice ignorišu. Često je još gore ako smo vidljivi - nad nama vrše nasilje, tjeraju nas da šutimo i da ne budemo to što jesmo, zaključavaju nas u kuću ili istjeruju iz nje, oduzimaju lične dokumente. U školi ili na fakultetu ne smijemo reći ko smo i koga volimo, niti se smijemo zalagati za prava LGBTIQ osoba, jer profesori/ce javno šire mržnju. Na poslu, ako ga uopšte i imamo, primoravaju nas da šutimo o svojim životima, dio je govora Lejle Huremović na prvoj Bh. povorci ponosa 8. septembra 2019. u Sarajevu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.