DANI 1072 | 01.10.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Projekt “Muzeji u pokretu”

opservatorij

Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u BiH

Projekt “Muzeji u pokretu”

Više od 250 bijeljinskih osnovaca učestvovalo je protekli mjesec na edukativnim predavanjima i radionicama u Muzeju Semberije u okviru projekta “Muzeji u pokretu” koji se realizuje s ciljem poboljšanja kvaliteta edukativne saradnje muzejskih ustanova sa osnovnim školama na nivou čitave Bosne i Hercegovine.

Kustosi i učenici

Učenici od šestog do devetog razreda osnovnih škola “Vuk Karadžić”, “Sveti Sava” i “Jovan Dučić” su se kroz druženje i razgovore s kustosima muzeja upoznali s radom i ulogom muzejskih institucija, kolekcijama koje baštine, ali i važnosti očuvanja kulturne baštine.
Nakon druženja sa bijeljinskim osnovcima, kustoski tim projekta nastavlja aktivnosti i u narednim danima posjetiće nekoliko osnovnih škola na području Travnika, Novog Travnika, Viteza i Bugojna.
Nosilac projekta “Muzeji u pokretu” je Muzej savremene umjetnosti RS-a, dok je partner Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Kancelarije UNESCO-a u Bosni i Hercegovini.

Dijalog

Projekat “Muzeji u pokretu” realizuje se u sklopu projekta “Dijalog za budućnost: Ka pravednijem društvu: Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u BiH”, koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF)..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.