DANI 1072 | 01.10.2019.

Sanela Karaica

Piše: Sanela Karaica

Može li naša ljevica ošinuti istorije ragu

ljevica ili levati

Majakovskog nema, a i Levi marš malo ko još gazi

Može li naša ljevica ošinuti istorije ragu

Zajedničko za sve koji nisu više dio SDP-a je da govore da nisu odustali od ideje socijaldemokratije i da će raditi na okrupnjavanju i ujedinjavanju jer fragmentirani ne mogu uraditi ništa, neki od njih misle da je SDP trebao biti lider ujedinjenja, ali da je aktuelni vrh “jednu jaku stranku pretvorio u mlaku opoziciju”, dok drugi podsjećaju da je SDP tumačenje da su nakon osipanja jači prepisao od Saveza komunista, ne shvatajući da danas tako ne može

Do lokalnih izbora ostala je još godina, ali su priče o mogućim zajedničkim nastupima i ujedinjenjima sve intenzivnije i to među strankama koje su vremenom nastale iz SDP-a. Samo ove godine tako su formirani Socijaldemokrati BiH i Pokret socijalne pravde i demokracije (SPD), za koji članovi tvrde da se ne radi o političkom subjektu, nego nevladinoj organizaciji čiji je cilj da okupi i ukrupni snage koje baštine ideje socijaldemokratije.
Članovi Predsjedništva SPD-a nedavno su razmatrali nacrt sporazuma o principima objedinjavanja stranaka te zaključili da se usaglašen sporazum razmotri na narednoj sjednici. Također, dogovoreno je da DF, GS i Socijaldemokrati BiH počnu razgovore na lokalnom nivou o oblicima saradnje i zajedničkog nastupa na izborima 2020.
U Pokretu navode da su vrata širom otvorena i SDP-u, ali kako sada stvari stoje, male su šanse da će oni pristupiti.

A da pročita zakon?

Čak i kada bi se zajednički nastup na izbornim listama uspio ispregovarati, istinsko ujedinjenje svih ovih političkih subjekata u jednu stranku nemoguća je misija, a to je pokazala praksa iz prethodnih godina. Neuspjeli pokušaji da se nađe rješenje koje bi zadovoljilo sve strane čini se da su samo produbili animozitet između DF-a i SDP-a, koji je kulminirao odlukom DF-a da uđe u vlast na federalnom nivou nakon općih izbora 2018.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.