DANI 1072 | 01.10.2019.

S. Rukavina

Piše: S. Rukavina

Željko Komšić

Ličnost u fokus

Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH govorio je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda. Umjesto da objašnjavamo zašto ga je taj govor doveo u naš fokus, evo dijela kojim je pokazao da i male zemlje mogu sebe pronaći u globalnim procesima, tražeći bolje za svoje ljude. Pričao je Komšić i o našim unutrašnji i problemima sa susjedima, našem euroatlantskom putu, pričao o velikom svijetu, ali, ako vlast čiji je dio zaista misli raditi na UN-ovoj Agendi 2030, možda nade ima i za one koji u BiH žele samo normalno živjeti.
Dakle: “Ujedinjene nacije ustanovile su Politički forum na visokom nivou o održivom razvoju na kome politički lideri usuglašavaju preporuke po pitanjima održivog razvoja. Ovogodišnje zasjedanje Foruma održano je u julu 2019. godine, gdje je moja država BiH prvi put predstavila dobrovoljni nacionalni izvještaj, VNR, kao dio monitoringa realizacije ciljeva održivog razvoja u zemlji i time razmijenila svoja iskustva u okviru ubrzanja implementacije Agende 2030.”
Pa kaže: “Prihvaćanjem Agende 2030 Bosna i Hercegovina se obavezala da će pokrenuti proces sistematskog praćenja i nadzora nad provođenjem ovog globalnog programa koji objedinjava socijalne, ekonomske i ekološke dimenzije razvoja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.