DANI 1072 | 01.10.2019.

Minela Pamuk

Piše: Minela Pamuk

Imamo struje, što ne bi bila jeftina?

kume, pošto megavat

Privrednici na mukama nakon poskupljenja električne energije

Imamo struje, što ne bi bila jeftina?

Iako ih niko nije jasno i glasno postavio, nedavno poskupljenje električne energije u RS-u na 35 i 40 eura po megavat-satu otvorilo je niz zanimljivih pitanja - zašto privrednici u FBiH za megavat plate 50 ili 51 euro ili da li bi, recimo, Aluminij još bio živ da je struju kupovao od Elektroprivrede RS-a ili...

Cijena električne energije od 1. septembra povećana je za 28 najvećih potrošača u Republici Srpskoj, i to sa 31,3 na 35 eura po megavat-satu. Rezultat je to pregovora privrednika sa Vladom i Elektroprivredom Republike Srpske, nakon što su privrednicima počeli dolaziti novi ugovori sa većom cijenom. Njima je to bilo veliko iznenađenje, s obzirom na to da ih niko unaprijed nije obavijestio da će do poskupljenja doći. Na ovo povećanje pristali su jer im je garantovano da se ova cijena neće mijenjati narednih 16 mjeseci, a privrednici će dobiti nove ugovore.

Čekaju nas teški dani

“Mi više ne znamo, ustvari, ništa - ni šta je dogovoreno, ni koliko. Oni pričaju o cijenama megavata, a ono što mene interesuje jeste koliko će koštati kilovat struje, koliki će mi računi sada dolaziti.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.